vermoedelijke tot standkoming van de verschillende gewone citrus ondersoorten en  Satsuma mandarijnensoort + vergelijkbare kruisingen zoals Satsuma mandarijnen.

(Bron vermelding:https://nl.wikipedia.org/wiki/Citrusvrucht)

In tegenstelling tot wat vroeger werd beweerd, zijn er maar drie 'echte' citrussoorten: de pompelmoes of Citrus grandis, de mandarijn of Citrus reticulata en de sukadecitroen of cedraat, Citrus medica. De sinaasappel is bijvoorbeeld in feite geen aparte soort, maar een kruising. Zo'n kruising blijft bij citrusvruchten lang in stand. Uit pitten van citrusvruchten groeit van nature meestal geen kruising van vader en moeder, maar een kloon van de moeder. Door die vreemde vorm van 'stekken' kunnen ook moderne gekweekte rassen oeroud blijken, wat het moeilijk maakt om de stamboom van citrusvruchten te achterhalen. Ook zijn er nauwelijks nog wilde citrusvruchten om mee te vergelijken. Gedetailleerd DNA-onderzoek en archeologische studies zullen moeten uitwijzen welke de echte 'oercitrus' is, en hoe zijn nakomelingen daaruit zijn gekweekt.

De status van geslachten als Fortunella, dan gaat het over kumquat, en Poncirus is omstreden. Volgens de Flora of China is het niet zinnig om deze als aparte geslachten te beschouwen en zijn Fortunella en Poncirus synoniemen van Citrus.

 

(Bron vermelding: eigen gedachte gang op basis van de kennis die ik heb over verschillende citrus soorten).

De Satsuma is naar mijn idee waarschijnlijk ooit ontstaan uit een Citrus Reticulata ( misschien wilde mandarijn of anders voor mij nog altijd onbekende ras) x poncirus trifoliata uit deze kruising zouden in theorie mandarijn achtige gekleurde vruchten kunnen ontstaan die al een behoorlijke vorst tolerantie hebben maar waarvan de smaak nog niet optimaal is , waarschijnlijk heeft zo'n kruising een vorst tolerantie van -12 tot -15 graden Celsius en smaakt stukken minder zuur en minder petroleum en bitter achtige als een poncirus trifoliata of een Ichang papeda als zo'n kruising ( F1hybride ) nogmaals wordt kruis bestoven/gekruist met een Citrus Reticulata dan ontstaat er een plant die waarschijnlijk tussen de -8 tot -12 graden vorst tolereert gedurende korte periode en die qua smaak redelijk tot zelfs zeer goed te noemen is deze vruchten kunnen dan ook zoet smaken met zeer weinig tot geen bittere petroleum achtige smaak en zullen ook veel minder zuur zijn als een poncirus trifoliata of een Ichang papeda, aangezien andere citrussen zoals citroenen.sinaasappels etc. ook op deze manier wel is zijn bestoven om zo vorst tolerante ondersoorten en of rassen te kweken , vermoed ik dat deze manier van kruis bestuiven met een poncirus trifoliata ouder is dan men denkt en dus ook de Satsuma mandarijn op deze manier is ontstaan, echter sommige mensen vermoeden dat in plaats van de Poncirus trifoliata een Grapefruit gebruikt zou zijn , echter kan een grapefruit ook maximaal -4 graden verdragen gedurende korte periode , als dit dus waar zou zijn zou er dus naast dat deze kruising tot stand kwam al dan wel of niet door mensen een natuurlijke mutatie moeten hebben plaatsgevonden waardoor de nakomelingen ineens veel meer vorst konden tolereren dan hun beide ouders, dit is niet geheel onbedenkelijk ( kijk maar eens naar het dieren rijk zodra een tijger en leeuw of leeuw en tijger gekruist worden ontstaat een roofdier dat vele male groter wordt dan beide ouders omdat er dan een gen niet werkt die de groei op tijd stopt) toch is de kans groter dat de poncirus een verre voor ouder is van de Satsuma mandarijnen rassen.