Meest gebruikte Citrus en Citrus hybride onderstammen in het Nederlandse klimaat.

In Nederland worden niet veel Citrus en citrus hybride vermeerderd qua enten , misschien wel via zaaien door hobbyisten thuis, maar echt het enten van citrus en citrus aanverwante gebeurd zover ik weet maar door 1 kwekerij in het zuiden van ons land , (www.citrusbali.nl) Hopelijk lukt het mij ook om in de toekomst zelf wat Satsuma boompjes te vermeerderen door te enten.

Hierdoor is er dus weinig verschil in welke onderstammen er gebruikt worden voor het Nederlandse klimaat.

Aangezien ik samen mag werken met de eigenaar van Citrusbali , door informatie met elkaar uit te wisselen en hem om informatie mag vragen , weet ik dat hij de Poncirus Trifoliata gebruikt als onderstam.

De redenen dat hij deze als onderstam gebruikt zijn:

*Winterhardheid van de Poncirus.(-20 tot -25 graden celsius kan een volwassen Poncirus Trifoliata hebben een jonge plant kan ook al gelijk in de vollegrond overleven in Nederland , ideaal dus om een paar 'moerplanten'/planten om stek en zaad vanaf te halen gewoon in de vollegrond te laten groeien  en bloeien.

 

* De goede verwantschap tussen alle soorten Citrussen en citrus hybrides.( de poncirus kan voor elk soort citrus en citrus hybride worden gebruikt om als onderstam te dienen of om mee kruis te bestuiven en zo een nieuw ras te Creëren , echter als u een citrange 'kruising tussen Pincirus trifoliata en een citrus gebruikt,kan dit nog betere resultaten opleveren bij het enten als de verwantschap groter is , bijvoorbeeld een citrange van Poncirus Trifoliata x citrus reticulata = Over het algemeen meer kans om de onderstam en cultivar te laten vergroeien als de cultivar zelf een citrus reticulata is , dan wanneer men kiest om op een pure Poncirus Trifoliata te enten , maar ent men nu een Citrus Paradisi op deze citrange dan is de kans op een gelukte enting kleiner dan wanneer men ent op een pure Poncirus trifoliata' al met groeit de slaging kans bij het enten dus mede door dat de onderstam en cultivar meer famillie zijn.

 

* Vroege bloei ,de meeste citrus en citrus hybride bloeien al op een zeer jonge leeftijd wanneer ze geënt zijn op een Poncirus Trifoliata , uiteraard bloeien geënte planten sowieso eerder als gestekte of gezaaide planten maar bij de Poncirus is dit dus over het algemeen nog sneller.

 

* Het goede aanpassings- niveau van de Poncirus trifoliata met verschillende grond types en vocht + de ku bestendigheid op extreem jonge leeftijd.

 

* Het doorgeven van de fantastische eigenschap om vroeg te rijpen , geeft de Poncirus voor een deel door aan de cultivar die erop geënt wordt.

 

Zelf heb ik de volgende onderstam planten in mijn  collectie onderstammen die ik op den duur wil gaan gebruiken en uitesten.

 

* Poncirus trifoliata.( Dit lijkt dus een goede onderstam voor al mijn Citrus en Citrus hybride en is hierdoor fijn om te hebben zodat ik een allround onderstam heb).

 

* Inchang papeda.( deze plant kan tot -18 graden celcius verdragen en is daarmee dus ook volledig winterhard in Nederland te noemen, zelf heb ik hier 1 klein jong plantje van , die nu ongeveer 2 jaar oud is deze staat in de vollegrond en heeft al eens -10 overleefd zonder enig probleem. de Ichang papeda wordt ook wel is Ichanges mandarijn genoemd , andere omschrijven hem echter als citroen achtige, ik weet dus niet of deze alleen geschrikt is voor mandarijnen en citroenen plus kruising van de 2 voorgenoemde citrussen te gebruiken is als onderstam, dit zal ik dus gaan uit testen.

 

*Citrange C35/Troyer citrange. ( Dit is mijn enigste Citrange onderstam soort en hier heb ik er 4 vanuit Italië laten overkomen , ik weet echter dat ze vanuit Amerika hebben laten overkomen, dit betreft een Citrange die ooit door Dhr, walter Swingle is gecreërd een citrus kenner en citrange verdelaar uit Amerika/USA. Dzeze meneer heeft ooit deze Citrange gecreërd door een Poncirus trifoliata te kruis bestuiven met een Citrus Sinensis ofwel een Poncirus Trifoliata x een Citrus Sinensis/Zoete sinaasappel, hier verkreeg Dhr Swingle meerdere soorten uit het is echter tot op de dag van vandaag onduidelijk of de selectie C35 en de Citrange troyer nu echt 2 verschillende Citranges zijn, Citrus kenners vermoeden zeer sterk dat het gaat om de zelfde soort , en dat Dhr Swingle 1 plant 2 x een naam heeft gegeven per ongeluk of expres, aangezien het hier dus gaat om een hybride Citrus eigenlijk (Citranges zijn kruisingen tussen pure Poncirus Trifoliata en pure Citrus soorten ) namelijk een Poncirus Trifoliata en een Citrus Sinensis ( Zoete sinaasappel) vermoed ik dat deze grote en zelfs betere resultaten geeft bij het laten lukkken van een enting op deze onderstam, als ik er een Satsuma mandarijn op ent. huh!?! een betere kans op slagen van de enting terweil ik een mandarijn op een zoete sinaasappel x Poncirus Trifoliata wil gaan enten? vreemd toch , of toch niet? Nee zeker niet heel vreemd ! ;)

 

Even een  uitleg om dit laatste duidelijk te hebben.

 

(brondvermelding:http://www.rvdzalm.nl/pictures/Alles_over_Citrus.pdf)

De 3 wilde citrus soorten zijn hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van de volgende 3 soorten:
• Citrus medica (sukade).
• Citrus reticulata (mandarijn).
• Citrus maxima (pompelmoes).

Door onderlinge kruisingen zijn andere soorten ontstaan, zoals:
• Citrus aurantium (bittersinaasappel) uit Citrus reticulata x Citrus maxima.
• Citrus sinensis (zoete sinaasappel) ook uit Citrus reticulata x Citrus maxima.
• Citrus paradisi (grapefruit) uit Citrus maxima x Citrus sinensis.
• Citrus limon (citroen). • Citrus aurantifolia (limoen). • Alle andere (meestal niet zo heel bekende) soorten.

(bronvermelding: eigen informatie).

De 2 zeer sterk verwante citrus achtige ( hier kan men dus alle Citrus en Citrus hybride op enten en kruis bestuiven).

 

Poncirus Trifoliata en de mutant Poncirus Trifoliata 'Flying dragon' = beideWinterharde citroen genoemd in Nederland of ook wel genoemd

Poncirus de mutant heeft doorns die naar beneden gericht zijn als draken vleugels.

 

Ichang papeda = Inchanges mandarijn ook wel genoemd.

 

 

 

Wat u na deze  uitleg duidelijk zou kunnen zijn geworden ( ik hoop van wel ), is dat de Citrange C 35 dus een kruising/hybride is van een poncirus trifoliata x een Citrus sinensis = Zoete sinaasappel, de sinaasappel is echter dus zelf ook een kruising/hybride van een mandarijn met Pompelmoes , hierdoor vermoed ik dat de Citrange C35 meer verwant is aan mijn Satsuma mandarijnen dan een pure Poncirus Trifoliata, en mijn US119 Duncan nog weer veel meer verwant is aan deze onderstam, de US119 Duncan is namelijk een complexe kruising hybride die is ontstaan door : Citrus sinensis x Citrus paradisi 'Duncan' (Duncan is een zeer bekend grapefruit ras) x Poncirus Trifoliata).

 

 

Ofwel om een zeer lange uitleg kort samen te vatten waarom heb ik goede hoop om een C35 als goed eonderstam te zien voor al mijn Citrus en Citrus  hybride ? 

 

C35 , bestaat zelf uit een mandarijn/grapefruit kruising die weer is gekruist met een poncirus .

Satsuma mandarijnen zijn of pure mandarijnen of zijn een kruising  van mandarijnen en Poncirus trifoliata , , hierdoor hebben ze dus 1  of 2 van de 3 van de C35 ouders het zelfde , maar net zoals ieder mens uniek is zijn deze soorten dat ook.

 

De US119 Duncan bestaat zelf net zoals de C35 uit grapefruit,mandarijn en poncirus hoogstens het aandeel van ieder soort kan verschillen waardoor en meer of minder verwantschap is verder heeft de US119 net zoals de C35 alle 3 dezelfde voor ouders, en dus veel dezelfde genen , maar waar de C35 vooral niet zoete en zure vruchten vormt doet de US119 dit gelukkig anders, lang leve de diversiteit.

 

Zoals u kon lezen, zal zodra ik ga enten( ik ga oculeren ofwel oogenten) er sowieso wat enten/oculeren op een Poncirus trifoliata , ik vermoed dat mijn Ichang Papeda dan nog te jong is en dus ent/oculeer ik daar nog niks op , de C35 zal ik ook op gaan enten/Oculeren ik verwacht van de Poncirus Trifoliata onderstammen dat er wel wat zullen gaan lukken maar van de C35 verwacht ik dat er meer entingen/oculaties gaan lukken vanwege de vermoede grote verwantschap.